Tuimelingen

Jean-Pierre Van Eeckhout

 

Tuimelingen – Jean-Pierre Van Eeckhout

 

Aan de hand van de lezing van een aantal (wat niet verbiedt de rest ook te lezen) hoofdstukken uit het boek “Tuimelingen. Over leven, kunst en kijken” van Bernard Dewulf, 2020, Atlas Contact, proberen we enige psychoanalytische begrippen duidelijk te stellen. 

‘Tuimelingen in het blauwe niets’: waarbij we het hebben over het verschil tussen eenzaamheid, alleen zijn, de subject-wording en de noodzaak van de Ander en het object van zijn verlangen. 

.’De zwaarte van de libel’: waarbij we het hebben over het verlangen, het verschil met ‘Demande’ en de ‘Graphe du désir’. 

‘Hoe zien we elkaar graag’: laat ons ingaan op de imaginaire orde, te articuleren ten opzichte van het symbolische en het reële. 

‘Een eeuwig voorspel’: stelt de vraag hoe we seksualiteit, excitatie, verlangen, begeren, zinnelijkheid, verwondering en schuld tegenover elkaar kunnen articuleren. 

’Strik of valstrik’ laat ons toe iets te zeggen over één van de imanenties van object a: de blik, waarbij men de vraag kan opwerpen of er een verschil is tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik. 

‘Een genadige drie-eenheid’ bevat een verwijzing naar schilder Edward Hopper wiens werk ons brengt bij de X van de ‘Graphe du désir’, het verdwijnpunt, de aphanisis van het subject. 

‘Een hinkelaar’ roept het figuur van Hugo Claus op, en geeft ons de kans om door te gaan op de functie van het symptoom in de kuur. 

‘Het geluk van een potloodlijn’ laat ons toe de vraag te stellen naar de plaats van het binaire in de psychoanalyse: binnen en buiten, aantrekken afstoten, ‘Verneinung-Bejahung’,biseksualiteit, Eros-Thanatos, de koppelingen van tegengestelde pulsies.


Waar?

PC Gent-Sleidinge

Fratersplein 9

9000 Gent

 


Wanneer?

dinsdagavonden van 20u tot 22u

  • 19 oktober 2021
  • 23 november 2021
  • 14 december 2021
  • 25 januari 2022
  • 22 februari 2022
  • 22 maart 2022
  • 26 april 2022
  • 24 mei 2022


Inschrijven