Waarover men niet kan spreken (trauma)
Waarover men niet spreken kan (trauma) – Hilde Descamps
Dit seminarie is VOLZET.
Waarover men niet spreken kan …
Vorig jaar hadden we het over trauma en hoe daar psychoanalytisch over wordt gedacht en mee wordt gewerkt. Wat echter met benaderingen die actueel als heel adequaat naar voor wordt geschoven, maar dan vooral denken vanuit een lichamelijk of neurologisch perspectief? Auteurs als Bessel Van der Kolk, Peter Levine, … worden wereldwijd geroemd om hun aanpak van trauma. Kunnen we iets zinnigs zeggen over deze werken, vanuit een psychoanalytisch kader ?
Daarna maken we de brug naar de psychoanalyse. Hoe evolueerde Freud zelf in zijn denken over trauma ? Andere auteurs, zoals Gisela Pankow of Françoise Davoine, staan op het verlanglijstje voor een eerste kennismaking.
Deelnemers aan het seminarie zullen vooraf, individueel of met enkelen samen, de literatuur van de gekozen auteurs doornemen om dan in de groep de discussie op gang te brengen over wat hen heeft geraakt. We vinden het belangrijk om een en ander af te toetsen aan de eigen klinische praktijk, door waar mogelijk een gevalstudie in te brengen. Omdat we hiervoor een kader willen creëren waarin voldoende vertrouwen aanwezig is om dat te doen, hebben we besloten om het aantal deelnemers aan het seminarie te beperken.
Waar?
PC Gent-Sleidinge
Fratersplein 9
9000 Gent
(locatie St-Jan De Deo, Lieven Bauwenszaal)
Wanneer?
zaterdagochtend 10u -12u
- 29 oktober 2022
- 26 november 2022
- 17 december 2022
- 28 januari 2023
- 25 februari 2023
- 25 maart 2023
- 29 april 2023
- 27 mei 2023