Reading Winnicott

Jeroen Donckers en Herbert Beuseling

Nu we Playing and Reality uitgelezen hebben, storten we ons het komende werkjaar op een andere tekst van Winnicott uit dezelfde periode: The Piggle, het relaas van de psychoanalytische behandeling van een klein meisje.

In 1964 contacteren de ouders van Gabrielle, een meisje van twee jaar en vier maanden, Dr. Winnicott. Hun dochter heeft zorgen, die haar ’s nachts wakker houden, en die soms haar algemene levenskwaliteit en haar relatie met de ouders lijken te beïnvloeden. Gespreid over een periode van 2,5 jaar kwam het meisje, bijgenaamd ‘The Piggle’, 16 keer op haar eigen vraag op consultatie bij Dr. Winnicott.

Deze tekst geeft een bijzondere inkijk in de consultatieruimte van Winnicott. Het is een levendig relaas van twee mensen die samen werken en spelen. Voor Winnicott is het niet mogelijk voor een kind van die leeftijd om betekenis te halen uit een spel tenzij het spel gespeeld wordt en het er ook van geniet.

Het boek bevat naast Winnicotts notities van de consultaties, eveneens uittreksels uit de brieven die de ouders van Gabrielle hem tussentijds schreven, en bovendien Winnicotts commentaren op wat er zich afspeelt (maar niet genoeg om te beletten dat de lezer zich een persoonlijke mening kan vormen over het aangereikte materiaal, aldus Winnicott zelf).

So let’s read… The Piggle!

Nieuwe geïnteresseerden kunnen zeker aansluiten bij dit seminarie, men hoeft de vorige jaargangen niet gevolgd te hebben.


Waar?

PC Gent-Sleidinge
Fratersplein 9
9000 Gent
(locatie St-Jan De Deo, Lieven Bauwenszaal)


Wanneer?

Zes dinsdagavonden van 20u30 tot 22u30

  • 09 januari 2018
  • 06 februari 2018
  • 13 maart 2018
  • 17 april 2018
  • 15 mei 2018
  • 12 juni 2018


Inschrijven